Niet te geloven!! De gemeente Haarlemmermeer gaat 393 gezonde bomen kappen!
In een wereld waar dagelijks gepleit wordt voor behoud van bomen, behoud van natuurlijke leefomgeving, voorkomen klimaatverandering etc. is het onbegrijpelijk dat, de gemeente Haarlemmermeer 393 gezonde, relatief jonge bomen gaat kappen zonder dringende noodzaak.
Het betreft hier de Populierenrij op de Geniedijk: beschermd Provinciaal landschap.
Hier staan 271 Zwarte Populieren (Populus Nigra). De Zwarte Populier is onze zeldzaamste inheemse boomsoort. Verder staan er 122 Canadese Populieren (Populus Canadensis Robusta) een kruising.
De bomen zijn volgens de aangeleverde boomrooilijst bij de kapvergunning, geplant tussen 1980 en 2000. De meeste Populieren zijn uit 1995 en daarmee 28 jaar oud. De oudste bomen op de Geniedijk zijn 43 jaar en de jongste bomen 23 jaar. Dat is voor populieren een jonge leeftijd.
De populier kan 150 tot 200 jaar oud worden.
De bomen moeten gerooid worden, omdat de Gemeente vindt dat ‘alle’ bomen aan het eind van hun levensfase zouden zijn en mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen. Er is geen onderzoek gedaan naar de gezondheid van de individuele bomen of eventueel gevaar voor de veiligheid.
De Canadese Populier (kruising) staat bekend als ”gevaarlijk” op latere leeftijd door spontane takbreuk. Waarom kan niet met gericht goed onderhoud en snoeien de bomen behouden blijven voor de Haarlemmermeer? En waarom moeten dan ook 271 gezonde Zwarte Populieren gekapt worden?
In onze ogen is het kappen van gezonde bomen verspilling van groen kapitaal en gemeenschapsgeld.
Fauna Haarlemmermeer maakt zich grote zorgen over de impact van de kap van deze bomen op de wilde dieren van de Haarlemmermeer.
De Geniedijk is een groene corridor van oost naar west door de Haarlemmermeer, en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur en is daarmee voor veel dieren van levensbelang. Het is een van de weinige bomenrijen in het gebied. De wilde dieren leven op en rond de Geniedijk en gebruiken de bomen om te foerageren, te nestelen, vanuit te jagen en om in te schuilen. De groene corridor voorkomt versnippering van leefgebieden en helpt de wilde dieren zich te verplaatsen en te handhaven in de polder.
Hier leven diersoorten als Vossen, Boomvalken, Buizerds, Havik, Sperwers, Ransuilen, Kerkuilen, Konijnen, Huismussen, Bunzingen, Wezels, Boommarters, 5 soorten Vleermuizen, etc. Veel dieren staan op de Rode Lijst, omdat ze bedreigd worden in hun voortbestaan.
De ontheffingsvergunning voor de kap is door de Provincie alleen afgegeven voor twee soorten Vleermuizen en de Buizerd. Door het compleet verwijderen van alle Populieren op de Geniedijk gaat het leefgebied van veel specifieke diersoorten verloren.
Milieu waarde; Bomen kunnen extreem lage of hoge temperaturen matigen. Hoe meer bomen bij elkaar staan, hoe groter het effect. Bomen breken de wind en verminderen de afkoelende werking van wind. Bomen hebben ook invloed op de luchtkwaliteit. De bladeren vangen 70 tot 85% van de stof-, roet- en rookdeeltjes uit de lucht. Verder nemen bomen een deel van de luchtzuivering voor hun rekening door de opname en omzetting van gassen als CO2, SO2 en NOx. Bomen kunnen er toe bijdragen dat geluidhinder beperkt wordt door demping van geluid. En dat geldt helemaal voor deze bomen. Het zijn de laatste grote bomen voor de start- en landingsbaan Kaagbaan van Schiphol en daarmee voor de luchtkwaliteit en geluiddemping heel belangrijk.
Het is dan ook onbegrijpelijk dat het college in het bestreden besluit nog steeds ontkent dat de bomen een natuur- en milieu- waarde hebben.
Fauna Haarlemmermeer roept de Gemeente Haarlemmermeer op om de 393 bomen op de Geniedijk te behouden voor alle bewoners : de mensen en de dieren!
De oproep om de bomen te sparen ging viraal op linkedin : 144.240 x gelezen,
1270 steunbetuigingen
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7124369774892994560/