Just another day at the office: office sharing in de paardenwei

(10 september 2020 Schiphol Trade Park)

Bij ons thuis op de paardenwei, waar onze paarden en schapen wonen, hebben wij 1 hoekpaal, Penthouse, die erg in trek is bij roofvogels bij ons in het gebied. Ze houden er kantoor en hebben goede werkafspraken over de tijden.

’s Morgens gaan de paarden bij zonsopgang naar buiten. Rond 7.00u komt Bart Buizerd op zijn kantoor aan. Hij overkijkt de wei en wacht rustig. Iedereen is welkom zonder afspraak.  Muizen, konijntjes, haasjes, mollen, ratten, kikkers: het maakt hem niet uit. Betalen doen ze in natura.

Tegen 11.00u is de aarde voldoende opgewarmd en is de thermiek sterk: dan komt de familie Buizerd langs en vertrekt Bart Buizerd al cirkelend de lucht in om gezamenlijk te gaan lunchen elders in het gebied.

Tussen 15.00u en 17.00u leiden Toos en Theo Torenvalk de gebedsdiensten op de wei. Geduldig biddend hangen ze boven de wei en maken af en toe een duikvlucht om de muizen, kevers en sprinkhanen van dichtbij te raadplegen. De individuele gesprekken vinden plaatsen in het Penthouse in natura.

Dan is het even rustig op de wei en kunnen de muizen rustig rondbanjeren.

De paarden gaan bij zonsondergang op stal en in de schemering komt Sniper de Ransuil kantoor houden op het Penthouse. Geduldig biedt hij de hele nacht een luisterend oor aan de muizen op de wei. En houdt af en toe een fly by bij de muizenfamilies in het veld. Behendig vliegt hij laag over de grond tussen de schapen door. Tegen 5 uur vroeg in de ochtend vertrekt hij van kantoor naar zijn veilige huis, waar hij minder last heeft van de Havik, Sperwer en Buizerd.  

Zo wordt het kantoor op de hoekpaal op de wei elke dag intensief gebruikt. Je vindt er elke dag wel stukjes prooi of braakballen met dieren die in natura betaald hebben. En nu in de tijd dat de vogels ruien, vind je er de meest prachtige veren. Op de foto de veer van de Buizerd, Ransuil en Torenvalk. Ze jagen alle drie op een andere manier. De Buizerd jaagt op zicht, vanaf het Penthouse. De Torenvalk bidt hoog in de lucht en heeft UV zicht, waarmee hij het UV licht in de urine sporen van de muizen kan zien. De Ransuil jaagt op zijn gehoor s nachts. Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van mijn uitzicht op het Penthouse kantoor van de roofvogels.

van links naar rechts: veer van Bart Buizerd, Sniper Ransuil en Toos Torenvalk

Van links naar rechts: veer van Bart Buizerd, Sniper Ransuil en Toos Torenvalk.